Pamiętacie, kiedy i gdzie pierwszy raz usłyszeliście jakiś utwór Akurat? A pamiętacie, jaki to był utwór? Co pomyśleliście sobie wtedy, jakie wrażenie na was wywarli? Czy to była miłość od pierwszego wejrzenia, czy raczej po dłuższym 'przegryzieniu się' z twórczością stwierdziliście, że to jest to?
Miłość od pierwszego przesłuchania z "Jem pomarańcze", jako żem wielką fanką owoców cytrusowych i po prostu nie mieściło mi się w głowie, że ktoś napisał o tym piosenkę - w dodatku taką fajną, miłą, skoczną... ^^
A później to już z górki
Nie mam pojęcia od jakiego kawałka się zaczęło... Wiem, że puścił mi ich mój były chłopak, ale co to konkretnie było? Nie mam pojęcia... A było to jakieś mniej więcej 3 lata temu
I tak, miłość od pierwszego przesłuchania
Ja jako pierwszy kawałek słyszałem "Fantasmagorie", jakoś świeżo po wydaniu tego albumu. Spodobał mi się rytm i tekst, więc czym prędzej zapoznałem się z resztą twórczości, przemyconą na pendrive od kumpla z klasy z gimnazjum
W zasadzie nie wiem gdzie to było dokładnie może w Pszowie może we Wrocławiu a może na Winter Rege pamiętam tylko że nie znałem jeszcze żadnej piosenki tego zespołu i wywarł na mnie ogromne wrażenie a po tym jak wykonali "zioła" byłem tak zasłuchany że zapamiętałem prawie cały utwór
Pierwszy ich kawałek to była "wiej-ska", moja młodsza (!!!) siostra podśpiewywała to po powrocie z przedszkola (!!!!!). Tak mnie to zafrapowało, że aż sprawdziłam, co to jest to, "pośły ośły, sienatooooryyyy"
Nie pamiętam, która piosenka była pierwsza, ale pamiętam, że kiedy tylko usłyszałem głos Tomka Kłaptocza - padłem (z wrażenia oczywiście). Potem, to już poszło samo
Przypadkiem zasłyszane na imprezie urodzinowej kumpla i tak się zaczęło, a piosenki z pierwszych 3 płyt znam chyba na pamięć
Jak już gdzieś pisałem, zaczęło się od koncertu. Było fajnie, potem poszukałem w internecie i pojechałem na kolejny koncert i jeszcze kolejny. Długo ich nie słucham, bo tylko rok, ale to jest dobry rok
Moja pierwsza styczność z Akurat to "Espania"
Czy, jak kto woli "Jem pomarańcze"
Najlepsze jest to, że wychowałem się na tym kawałku
Między innymi dlatego czuję wobec niego tak wielki sentyment